DİLAVER DÜZGÜN, Dertli Divanı Karşılaştırmalı Metin, Erzurum Fenomen Yayıncılık, 2011, ISBN 978-605-4370-16-0 - Ahmet Faruk Karadaş (Culture and Civilization, 2025)
XVI. yüzyıldan günümüze kadar sürekli olarak gelişim ve değişim gösteren Âşık edebiyatı, XIX yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu’nun yaşadığı gerilemenin aksine nitelik bakımından ilerlemeler kaydetmiştir. Tanzimat Fermanı’nın ilan edildiği bu dönemde; âşıklar çoğalmış, âşıklar arasında okuryazar oranı artmış, kahvehanelerde fasıllar yapılmaya başlanmış ve en önemli üç âşık kolunun temeli bu dönemde atılmıştır. Bu yüzyılın önemli âşıklarından biri olan Âşık Dertli; Gerede’de doğmuş, ömrünün büyük bir kısmını gurbette geçirmiş, eserlerinde gurbet temasını çoğunlukla işlemiş ve çalıştığı kahvehanelerde âşıklardan saz çalmasını öğrenmiştir. Fakat Dertli hakkında bilgiye sahip olmak pek kolay olmamıştır. Çünkü müstensihlerin yazdığı cönkler ve mecmuaların bazı sayfalarının tahrip olması, tasnif ve tahlilini oldukça zorlaştırmıştır. Bu çalışma, 2011 yılında Dilaver Düzgün tarafından yayımlanan "Dertli Divanı Karşılaştırmalı Metin" isimli eserin tanıtılmasını amaçlamaktadır.