Üzüm, Elma ve Domates Posalarından Elde Edilen Kompostun Farklı Ortamlarda Marul Fidesi Üretiminde Kullanımı - Hakan Kartal; Naif Geboloğlu (Turkish Journal of Agriculture: Food Science and Technology, 2025)
Bu çalışma 2021 yılında Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi (TOGÜ) bünyesinde bulunan tam otomasyonlu ısıtmalı sera koşullarında yürütülmüştür. Araştırma 2021 yılı ilkbahar döneminde kurulmuş ve “Maritima” marul çeşidi kullanılmıştır. Bu çalışmada domates, üzüm ve elma posalarından elde edilen kompost materyallerinin, farklı yetiştirme ortamlarında marul fidesi üretimi için kullanım potansiyelleri incelenmiştir. Denemede 13 farklı yetiştirme ortamı [(1) Kontrol 2:1 oranında torf: perlit; (2) Üzüm kompostu; (3) Elma kompostu; (4) Domates kompostu; (5) Üzüm+elma+domates kompostu; (6) 2:1 oranında üzüm kompostu: perlit; (7) 2:1 oranında elma kompostu: perlit; (8) 2:1 oranında domates kompostu: perlit; (9) 2:1 oranında (üzüm+elma+domates kompostu):perlit; (10) 1:1:1 oranında üzüm kompostu:torf:perlit; (11) 1:1:1 oranında elma kompostu:torf:perlit; (12) 1:1:1 oranında domates kompostu:torf:perlit ve (13) 1:1:1 oranında (üzüm+elma+domates kompostu):torf:perlit] marulda tohum çimlenme hızı ve çimlenme oranı ile fide boyu, gövde çapı, yaprak sayısı, kök boyu, fide kuru madde ve kök kuru madde incelenmiştir. Deneme tesadüf parselleri deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Her tekerrürde 50 fide yetiştirilmiş ve 10 fide üzerinde gözlemler yapılmıştır. Deneme sonucunda (2:1) torf:perlit karışımına (kontrol) alternatif olabilecek özellikle elma ve üzüm posalarından elde edilen kompostların tek başına veya birlikte kullanıldığı uygulamalar marul fidesi üretiminde kontrol uygulamaları ile kıyaslandığında benzer etkiler göstermiştir.