Оцінювання навчальних досягнень учнів у вітчизняній педагогічній теорії й практиці кінця ХІХ – 40-х років ХХ ст.: історіографія та джерела дослідження - Світлана Остапчук (Педагогічний дискурс, 2013)
У статті аналізується сучасна історіографія та джерела малодослідженої проблеми – оцінювання навчальних досягнень учнів у вітчизняній педагогічній теорії й практиці кінця ХІХ – 40-х років ХХ ст. Для виявлення суті, форм, видів, критеріїв, функцій, методів оцінювання успішності учнів у початкових та середніх навчальних закладах досліджуваного періоду систематизуються й узагальнюються джерела, а саме: нормативно-правові документи, періодичні видання кінця ХІХ – 40-х років ХХ ст., звіти, брошури, посібники педагогів, освітніх діячів.