Вплив складу супрамолекулярних комплексів зостеран–борна кислота на ефективність ростових процесів злакових культур - Serhii Prymachenko; Antonina Kustovska; Denys Mokhniev (Innovative Biosystems and Bioengineering, 2019)
Проблематика. Бор визнаний важливим мікроелементом для процесів функціонування вищих рослин. Роль бору специфічна – він є незамінним елементом живлення, без якого життєдіяльність рослин неможлива. Основним джерелом бору для живлення рослин є борна кислота, яка в ґрунтовому розчині перебуває у вигляді недисоційованих молекул і характеризується досить низькою розчинністю та біодоступністю. Для транспортування борної кислоти в рослину може бути використаний пектин, що утворює з борною кислотою комплекси з молярним співвідношенням 1:1 і 2:1. Визначення біодоступності кожного з цих комплексів дасть можливість оптимізувати процес введення борвмісних добрив.