ارزیابی ریسک غیرسرطانی فلزات سنگین (کروم، سرب، جیوه و روی) در آب آشامیدنی استان همدان - فاطمه صحرائی; علیرضا رحمانی; زهرا آقابابائی; سمیرا خاموطیان; حمیدرضا سهیل آرزومند (Pizhūhish dar Bihdāsht-i Muḥīṭ., 2025)
زمینه و هدف: آلودگی منابع آب به فلزات سنگین باعث ایجاد مشکلات زیست محیطی جدی می‌گردد. بنابراین ارزیابی خطر ناشی از مواجهه با فلزات سنگین به دلیل اثرات نامطلوب ناشی از ورود این فلزات به بدن حائز اهمیت میباشد. از این رو مطالعه ی حاضر با هدف ارزیابی ریسک غیرسرطانی فلزات سنگین (کروم، سرب، جیوه و روی) در آب آشامیدنی استان همدان انجام شد.مواد و روش ها: مطالعه ی حاضر یک مطالعه ی توصیفی- تحلیلی است که در سطح 9 شهرستان استان همدان در سال 1399 صورت گرفت. داده‌های مربوط به غلظت فلزات سنگین موجود در آب آشامیدنی استان همدان از معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی همدان جمع آوری شد و در نهایت ارزیابی ریسک غیرسرطانی برای دو گروه سنی با کمک شاخص‌های آژانس حفاظت از محیط زیست آمریکا انجام پذیرفت.یافته ها: نسبت خطر کل (HI) برای فلز جیوه بیشتر از سایر فلزات بود. هم چنین به طور کلی مقدار نسبت خطر از طریق بلع (HQoral) بیشتر از مقدار نسبت خطر از طریق پوستی (HQdermal) به دست آمد. به طور کلی نسب خطر کل برای گروه سنی کودکان (0/35) بیشتر از بزرگسالان (0/1466) بود. نتیجه گیری: میزان شاخص خطر کل برای تمامی گروه‌های سنی و تمامی فلزات کمتر از یک می‌باشد. بنابراین از لحاظ بروز اثرات غیرسرطان زایی جمعیت مورد مواجهه را خطری تهدید نمی کند.