Bratovštine u središnjem dijelu Istre (osvrt na sadržaj i strukturu arhivske građe) - Alojz Štoković (Vjesnik Istarskog Arhiva, 1994)
U prilogu se ukazuje na jedan dio arhivske građe koja do sada u hrvatskoj historiografiji nije adekvatno valorizirana niti dostatno istraživana. Građa se čuva u Povijesnom arhivu u Pazinu te u mnogim župskim arhivima diljem Porečko-pulske biskupije. Odnosi se na rad i raznovrsne aktivnosti laičkih organizacija - bratovština koje su stoljećima okupljale istarsko žiteljstvo. Ova izuzetno zanimljiva građa je inače u zadovoljavajućem stanju te se može dobro rabiti u svrhu znanstvena istraživanja. Iako je težište ovoga priloga na središnjem dijelu Istre, iste se ocjene mogu izreći i za cijelu Istru.