Теоретичні засади просторового аналізу історії адміністративно-територіального поділу - Олександр Гаврюшин (Časopis Socìalʹno-Ekonomìčnoï Geografìï. Часопис соціально-економічної географії, 2022)
У статті розглянуто теоретичні аспекти просторового  та просторово-часового аналізу змін адміністративно-територіального поділу, його історії. Показано, що незважаючи на наявність значної кількості публікацій з історії адміністративно-територіального поділу, комплексно питання його детального просторового аналізу так і не вирішено. Головна увага автора статті зосереджена на діахронічному аналізі. Виділено рівні аналізу в залежності від того, який об’єкт з історії територіального поділу аналізується (одновимірні лінійні об’єкти – адміністративні межі,  динамічні полігональні об’єкти – адміністративні одиниці, об’єкти, що позначають зміни, або  довільні території та території з єдиною історією адміністративної належності, у межах яких узагальнюється історія конкретних об’єктів з історії адміністративно-територіального поділу із розрахунком відповідного агрегативного показника).