Механохімічна, мікрохвильова та ультразвукова деградація сафраніну в присутності різних форм діоксиду титану - S. V. Khalameida; V. V. Sydorchuk; V. A. Zazhigalov; R. Leboda; J. Skubiszewska-Zięba (Хімія, фізика та технологія поверхні, 2011)
Досліджено вплив механохімічної, ультразвукової та мікрохвильової обробок на деградацію сафраніну Т в водних розчинах в присутності діоксиду титану з різними характеристиками як каталізатора. Рідка фаза (розчин сафраніну) до та після каталізу аналізувалась спектрофотометричним методом, тверда фаза (TiO2 каталізатори) – з допомогою диференційно-термічного та рентгенофазового аналізу, ІЧ-спектроскопії, мас-спектрометрії. Встановлено, що всі види обробок приводять до деструкції барвника, причому найбільш ефективною є механохімічна обробка. Активність однофазних TiO2 каталізаторів обернено пропорційно залежить від їхньої питомої поверхні, а двофазних – від будови міжфазної зони контакту.