L'èxit educatiu de les dones: s'ha acabat la discriminació? El éxito educativo de las mujeres: ¿se acabó la discriminación? The educational success of women: is discrimination over? - Marina Subirats (Temps d'Educació, 2013)
L'article planteja el fet que s'ha produït un gran avançament a escala mundial en l'escolarització de les dones i en la seva obtenció de titulacions superiors. Si tenim en compte que aquesta sol ser la demostració de l'èxit escolar, es podria pensar que s'ha acabat la discriminació femenina al món acadèmic. Però hi ha un conjunt d'altres aspectes que mostren que el fet educatiu marca també els hàbits de les persones, i que l'educació segueix sent sexista en molts aspectes i transmetent una visió androcèntrica del món. El resultat és la interiorització, per part de les dones, d'un lloc secundari a la societat, i per tant un capteniment que explica que allò que aconsegueixen en l'àmbit acadèmic no es correspongui amb la seva posició real en l'àmbit públic. ____________________________________________________ L'article considère qu'il s'est produit un grand progrès, à l'échelle mondiale, dans la scolarisation des femmes et dans leur obtention de diplômes ou de titres académiques supérieurs. Si l'on part de l'idée que c'est la démonstration du succès scolaire, on pourrait penser que la discrimination féminine dans l'éducation a pris fin. Mais l'éducation marque aussi les habitudes des individus, et il y a un ensemble de données qui montrent que dans de nombreux aspects celle-ci demeure sexiste et transmet une vision androcentrée du monde. Le résultat est l'intériorisation, par les femmes, d'une place secondaire dans la société, et d'un comportement qui explique que ce qui a été obtenu dans le domaine académique ne correspond pas à la position réelle qu'elles occupent dans le monde public. El artículo plantea que se ha producido un gran avance, a escala mundial, en la escolarización de las mujeres y en su obtención de títulos académicos superiores. Si se parte de la idea que ésta es la demostración de éxito escolar, se podría pensar que la discriminación femenina en la educación ha terminado. Pero la educación marca también los hábitos de las personas, y hay un conjunto de datos que nos muestran que en muchos aspectos ésta sigue siendo sexista y transmite una visión androcéntrica del mundo. El resultado es la interiorización, por parte de las mujeres, de un lugar secundario en la sociedad, y de un comportamiento que explica que lo conseguido en el ámbito académico no corresponda a la posición real que ostentan en el mundo público. In this article, we suggest that great progress has been made worldwide in women's schooling and in the number of women with higher education qualifications. If we assume that this is an indicator of educational success, we could consider that discrimination against women in education is over. However, education also affects people's habits and a set of data shows that, in many aspects, education continues to be sexist and transmits an androcentric world view. The result is women's internalization of a secondary place in society and of behaviour that demonstrates that achievements in the academic environment do not correspond to the real position that women hold in public life