Bopal Nevvabı Sultan Cihan Begüm’ün İstanbul Ziyareti ve Osmanlı’ya Gönderdiği Yardımlar - Berna Korucu Üçüncü (Journal of Universal History Studies, 2019)
Orta Hindistan’da yer alan ve Haydarabat Nizamlığı’ndan sonra en önemli devlet olan Bopal Nevvablığı, dört kadın yöneticinin arka arkaya hüküm sürdüğü yıllarda, Hicaz ve İstanbul ile zaman zaman yakın münasebetler kurmuştur. Bu çalışmada, Bopal Nevvabı Sultan Cihan Begüm’ün Osmanlı Devleti’ne duyduğu yakınlık çerçevesinde onun İstanbul ziyareti, 1911-1912’de çıkan İstanbul yangınlarına ve Balkan Savaşları’na gönderdiği yardımlar, Osmanlı arşiv belgeleri, hatırat kitapları ve dönemin yerli-yabancı gazeteleri ışığında ele alınacaktır. Ayrıca Birinci Dünya Savaşı öncesi yaşanan bu sıcak gelişmelere rağmen, Sultan Cihan Begüm’ün bu savaşta neden İngiltere’nin yanında yer aldığı tartışılacaktır.