„Europa dwóch prędkości”. Deklaracje polityczne czy fakty ekonomiczne - Kazimierz Górka; Marcin Łuszczyk (Barometr Regionalny, 2018)
Nie tylko w Polsce, ale i w całej Europie dyskutuje się o reformie Unii Europejskiej. Wśród proponowanych rozwiązań jest podział krajów członkowskich na grupę państw wspierających dalszą integrację oraz pozostałe dążące raczej do osłabienia istniejących relacji. Zdaniem autorów, scenariusz zmian pt. „Europa dwóch prędkości” jest już realizowany, a Polska, mimo proeuropejskich deklaracji polityków, coraz wyraźniej pozostaje poza głównym nurtem przemian. Powrót do grupy europejskich liderów wymaga podjęcia reform gospodarczych zapewniających stabilny wzrost w długiej perspektywie.