ЧИННИКИ ПРОСТОРОВОЇ ДИФЕРЕНЦІАЦІЇ ЗЛОЧИННОСТІ В УКРАЇНІ - Микола Барановський (Časopis Socìalʹno-Ekonomìčnoï Geografìï. Часопис соціально-економічної географії, 2014)
Обґрунтовано необхідність активізації вивчення чинників просторової диференціації злочинності на основі використання  сучасних економіко-статистичних методів дослідження, визначено загальний алгоритм та етапи дослідження чинників, що визначають особливості геокриміногенної ситуації в Україні, розроблено систему показників для аналізу рівня злочинності та механізму впливу різних чинників на поширення явищ злочинності, здійснено оцінку економічного, соціального та демографічно-розселенського чинників територіальної диференціації злочинності, на основі використання регресійного аналізу визначено силу впливу окремих показників на поширення злочинності, окреслено перелік найвагоміших із них (рівень заробітної плати, безробіття, частка міського населення, кількість міст, кількість хворих на розлади психіки у результаті вживання наркотичних речовин), проведено групування регіонів України за особливостями дії чинників на просторову диференціацію злочинності, визначено території України з найбільш «сприятливими» передумовами для поширення явищ злочинності.