ПСИХОФІЗИЧНИЙ ПРОЦЕС ПРИЙНЯТТЯ РІШЕННЯ ВОДІЄМ У СИСТЕМІ “ВОДІЙ – АВТОМОБІЛЬ – ДОРОГА – СЕРЕДОВИЩЕ” - Максим П’ЯТКОВ; Вадим СОБКО; Олександр ЛАЗОРЕНКО; Юрій ІВАШКОВ (Збірник наукових праць Національної академії Державної прикордонної служби України. Серія: військові та технічні науки, 2025)
В умовах зростання інтенсивності руху та складності дорожніх ситуацій моделювання поведінки водія стає важливим завданням для забезпечення безпеки дорожнього руху. Водій автомобіля залишається найменш прогнозованим елементом у системі “Водій – Автомобіль – Дорога – Середовище”. Зміни у психофізіологічному стані водія можуть суттєво впливати на швидкість руху, що змінює довжину зупинного та гальмівного шляхів автомобіля. Аналіз процесу прийняття рішень водієм дозволяє розробляти системи підтримки, які допомагають вибирати безпечну швидкість руху, зменшуючи кількість аварій і катастроф, ураховуючи фактори ризику в різних дорожніх умовах. У статті розглянуто психофізіологічні аспекти прийняття рішень водіями та запропоновано підхід до моделювання розподілу швидкостей для різних дорожніх ситуацій у системі “Водій – Автомобіль – Дорога – Середовище”. Водій на високій швидкості часто не встигає адекватно оцінити дорожню обстановку, що є основною причиною більшості дорожньо-транспортних пригод. Це підкреслює необхідність поглибленого вивчення впливу психофізіологічних процесів на поведінку водія. Метою статті є аналіз психофізичного процесу прийняття рішення водієм щодо зменшення чи збільшення швидкості машини, що надає можливість моделювати систему допомоги водію у виборі швидкості руху, обґрунтувати систему показників визначення водієм безпечної швидкості руху на дорозі, урахувати визначені показники в системі безпеки дорожнього руху.