Проблеми та перспективи фінансування проекту реабілітації гідроелектростанцій Світовим банком в Україні - Ivan Kolosov (Cхід, 2017)
У статті розглядаються питання фінансування інвестиційних проектів Світовим банком, передусім реабілітації гідроелектростанцій. Зазначається, що співпраця Світового банку з Україною розпочалася ще з 1992 року. Світовий банк розробляє та фінансує проекти на прохання уряду України. Після оцінки проекту та умов надання позики наступними є переговори, затвердження радою директорів та підписання кредитної угоди. Кошти Світового банку в Україні йдуть на фінансування системних та інвестиційних проектів. Зміст системних проектів полягає у зміні умов та правил діяльності певних секторів державного управління або галузей економіки. Метою інвестиційних проектів є технічна реконструкція окремих підприємств певної галузі або регіону, створення нових підприємств або надання коштів на поповнення оборотних засобів підприємств. При цьому чітко визначається перелік товарів, послуг та робіт, які закуповуватимуться за рахунок позики Світового банку. Зроблено висновки щодо результатів реалізації проекту реабілітації гідроелектростанцій.