Oporuka porečkog biskupa Gašpara Negrija (1742.-1778.) - Branka Antonić (Vjesnik Istarskog Arhiva, 2001)
Autorica ovog rada donosi transkripciju i prijevod oporuke Gospara Negrija, najprije novigradskog, a potom porečkog biskupa. Uz gramatičku i pravopisnu analizu teksta, donosi i kratak životopis biskupov, uz naglasak na neke od njegovih zasluga, opis ceremonije biskupova pogreba, transkripciju i prijevod teksta nadgrobne ploče biskupove, te kratak osvrt na sadržaj oporuke.