Koncepcja mentalności emocjonalnej w szkicu estetyki politycznej. Budowanie politycznej wspólnoty - Michał Staroszczyk (Facta Simonidis, 2024)
W artykule została zaprezentowana autorska koncepcja mentalności emocjonalnej, czyli specyficznego stanu emocjonalnego dominującego w danej kulturze i samoistnie reprodukowanego m.in. poprzez podejmowane działania przez sprawujących władzę polityczną. Koncepcja została oparta na badaniach z zakresu psychologii i refleksji filozoficznej. Mentalność emocjonalna jest specyficznym klimatem emocjonalnym przenikającym każdą sferę życia publicznego i prywatnego, np. sztukę, urbanistykę czy ekonomię. Każdy uczestnik danej społeczności może mentalność emocjonalną przyjąć za swoją lub przeciwko niej wystąpić, nie mogąc zarazem pozostać biernym obserwatorem. Autor artykułu proponuje zastosowanie koncepcji estetyki politycznej Adama Chmielewskiego w celu zaobserwowania i analizy mentalności emocjonalnej oraz interwencji w nią.