SOCIALINIŲ PASLAUGŲ, TEIKIAMŲ NEPILNAMETĖMS MAMOMS LIETUVOJE, YPATUMAI - Neringa Povilaitienė; Ernesta Kniūraitė (Mokslo Taikomieji Tyrimai Lietuvos Kolegijose, 2019)
Socialinis darbas su nepilnametėmis mamomis yra reikšmingas tiek visuomenei, tiek pačiai paauglei mamai. Socialinis darbuotojas teikia socialines paslaugas, kurios padeda jaunai mamai integruotis su vaiku į visuomenę. Straipsnio tikslas – išanalizuoti socialinių paslaugų, teikiamų nepilnametėms mamoms Lietuvoje, ypatumus. Tyrime dalyvavo 6 socialinės darbuotojos, įgijusios socialinio darbo profesiją bei turinčios darbinės patirties teikiant socialines paslaugas nepilnametėms mamoms, ir 6 mamos, kurios pirmojo vaiko susilaukė būdamos nepilnametės. Tyrimo duomenų analizė atskleidė, kad socialinės paslaugos atitinka nepilnamečių mamų poreikius ir interesus. Tačiau tai dažnai priklauso nuo nepilnametės mamos savarankiškumo, nes savarankiškesnėms nepilnametėms mamoms teikiamos socialinės paslaugos atitinka poreikius ir interesus, o mažiau savarankiškoms nepilnametėms mamoms, kurios įpratusios, kad viskas už jas padaroma vyresnių giminaičių, teikiamos socialinės paslaugos iš dalies atitinka poreikius ir interesus. Analizuojant paslaugų prieinamumą nepilnametėms mamoms, išsiaiškinta, kad socialinės paslaugos ne visuomet yra prieinamos klientėms.