Незалежна Україна в російських геополітичних концепціях у 1990-х рр. - Oleh Kostiuk (Cхід, 2016)
Статтю присвячено вивченню особливостей ставлення російської суспільно-політичної еліти до факту існування незалежної України. Проаналізовано основні геополітичні концепції та нормативно-правові документи з питань зовнішньої політики, які визначали російську політику щодо держав пострадянського простору, та місце в них України. Акцентовано на прагненні російської суспільно-політичної еліти повернути Україну в поле своїх інтересів. Визначено вплив геополітичних концепцій на сучасну політику РФ щодо України.