Uvodnik v tematsko številko o Digitalnem jezikoslovju - Darja Fišer; Tomaž Erjavec (Slovenščina 2.0: Empirične, aplikativne in interdisciplinarne raziskave, 2023)
Pričujoča tematska številka revije Slovenščina 2.0 se posveča digitalnemu jezikoslovju, hitro rastočemu interdisciplinarnemu področju raziskav na stičišču tradicionalnega jezikoslovja, informacijskih tehnologij in družboslovnih ved. V ospredju digitalnojezikoslovnih raziskav je ohranjanje, analiza in uporaba jezikovnih podatkov, digitalnih artefaktov z jezikom kot nosilcem medčloveškega sporazumevanja. Digitalno jezikoslovje tako pri nas kot po svetu postaja vse pomembnejše ne samo v akademskih in izobraževalnih krogih, temveč tudi v javnem in zasebnem sektorju, ki za uspešno delovanje v sodobni družbi in gospodarstvu vse bolj potrebujeta strokovnjake, vešče upravljanja z digitalnimi jezikovnimi podatki.