Характеристика причин та аналіз чинників, що впливають на психічне та психологічне здоров’я дитини - Larysa Zdanevych; Katerina Krutii (Педагогічний дискурс, 2017)
У статті розкрита актуальна проблема щодо визначення рівня психічного та психологічного здоров’я дошкільників і школярів. Зазначено, що сьогодні ще продовжують залишатися поза увагою і позитивним втручання діти, чий стан можна схарактеризувати як граничний щодо норми і кваліфікувати як «психічно не хворі, але психологічно вже не здорові». Зауважено, що традиційний психіатричний сервіс передбачає роботу тільки з контингентом, що має фіксований медичний «статус» – діагноз, облікову форму тощо. За межами уваги лікарів-психіатрів виявляється значна частина дітей і підлітків з донозологічними станами, які ускладнюють адаптацію дітей у соціумі, їх здатність виконувати вимоги освітньої програми. Охарактеризовано дефініції «психічне здоров’я», «психологічне здоров’я», визначено зміст понять та запропоновано авторський підхід до розмежування цих понять і їх критеріїв. З’ясовано, що психічного здоров’я – це максимальний ступінь прояву індивідуальності особистості при адекватному рівні її адаптації (відсутності дезадаптації) до довкілля і відсутності психічних розладів. Зосереджено увагу на основних критеріях психічного здоров’я.