بررسی الگوی مورفولوژیک اثر لب‌ها در جمعیت دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی اصفهان (خوراسگان) - فاطمه مولایی; آرش قدوسی; سمیه عباسی; آرش گلستانه; لیدا ساسانی (مجله دانشکده دندانپزشکی اصفهان, 2024)
مقدمه: خطوط لب در افراد منحصر به فرد و با گذر سن پایدار است و می‌توان از آن برای تشخیص جنسیت فرد در دندان‌پزشکی قانونی استفاده نمود. هدف این مطالعه، ارزیابی خطوط لب در افراد و بررسی امکان تعیین جنسیت از طریق خطوط لب بود.مواد و روش‌ها: در این مطالعه‌ی توصیفی- تحلیلی، 100 نفر شامل 57 زن و 43 مرد از دانشگاه آزاد اسلامی اصفهان در اردیبهشت‌ماه 1397 شرکت نمودند. با استفاده از رژ لب قرمز مارک نوبا، شماره 405 ساخت کشور ایران روی نوار چسب 50 میلی‌متری و چسباندن آن بر روی کاغذ سفید اثر لب تهیه گردید. هر اثر لب به چهار بخش تقسیم شد و به طور مستقل توسط دو ناظر با استفاده از یک لنز دوربین، شیارهای لب ثبت شد. برای تعریف الگوهای لب، از روش طبقه‌بندی سوزوکی و تسوشی‌هاشی استفاده گردید. تحلیل داده‌ها با آزمون‌های Pearson، Chi-square، Fisher’s exact test، Kolmogorov-Smirnov و Independent sample T-test انجام شد (0/05 = α).یافته‌ها: یافته‌های این مطالعه نشان داد که هیچ گونه مشابهتی در خطوط لب افراد وجود نداشت. بیشترین فراوانی از نوع الگوی e (31 درصد) و پس از آن به‌ترتیب نوع a (30 درصد)، نوع c (21 درصد)، نوع d (8 درصد)، نوع b (6 درصد) و نوع f (4 درصد) بود. در تفکیک لب به چهار ناحیه، در ناحیه چپ لب فوقانی بین زنان و مردان تفاوت معنی‌داری وجود داشت (0/004 = p value)، الگوی e در مردان و الگوی c در زنان بیشترین فراوانی را داشت. همچنین از نظر ارتفاع لب و کشیدگی لب تفاوت معنی‌داری بین زنان و مردان دیده نشد.نتیجه‌گیری: خطوط لب منحصر به فرد است و می‌تواند در کنار سایر روش‌ها، در تشخیص جنسیت مورد استفاده قرار گیرد و در ناحیه‌ی چپ لب فوقانی الگوی e بیشتر در مردان و الگوی c بیشتر در زنان بروز می‌کند.