Студенты, аспиранты и стажeры из Армении, Азербайджана и Грузии в Польше - Krystyna Gomółka (Facta Simonidis, 2014)
Studenci, doktoranci i stażyści z Armenii, Azerbejdżanu i Gruzji rozpoczęli przyjazdy na studia i staże do Polski na przełomie XX/XXI wieku. Powodem były przemiany polityczne w Polsce, dzięki którym dostęp do polskiego rynku edukacyjnego stał się łatwiejszy, a oferta przygotowana przez polskie uczelnie atrakcyjniejsza. Duże znaczenie w zwiększeniu przyjazdów cudzoziemców do Polski miały nowe programy stypendialne stworzone na mocy bilateralnych umów rządowych, planów wykonawczych inicjatyw międzynarodowych, tj. Partnerstwo Wschodnie, oraz propozycji organizacji pozarządowych.