ПРОБЛЕМИ УПРАВЛІННЯ РОЗВИТКОМ ПЕРСОНАЛУ В СИСТЕМАХ ФОРМУВАННЯ КАДРОВОГО ПОТЕНЦІАЛУ НА ПІДПРИЄМСТВАХ УКРАЇНИ - С. В. Кудактін (Ekonomìčnij Vìsnik Nacìonalʹnogo Tehnìčnogo Unìversitetu Ukraïni "Kiïvsʹkij Polìtehnìčnij Institut", 2025)
Обґрунтовано, що формування кадрового потенціалу на підприємствах України має супроводжуватись безперервним процесом розвитку наявного персоналу та залученням талантів і найкращих фахівців з ринку праці. Виявлено, що конкретні підходи, інструменти та практики управління розвитком персоналу, які використовуються вітчизняними підприємствами, тісно пов’язані із їх розміром. Встановлено такі проблеми управління розвитком персоналу в системах формування кадрового потенціалу: відсутність фінансових, кадрових, часових і інших корпоративних ресурсів, низький рівень мотивації працівників, бажання і готовності до змін; відсутність прямого зв'язку між результатами розвитку працівника та отриманням їм економічних чи інших переваг; відсутність у працівника ресурсів для розвитку (емоційне та професійне вигорання, відсутність перспектив, втома, брак часу); нездатність підприємства організувати процес розвитку персоналу (знайти провайдера послуг, забезпечити участь працівників).