System ochrony zabytków archeologicznych. Pomiędzy teorią a praktyką konserwatorską - Agnieszka Krawczewska (Ochrona Dziedzictwa Kulturowego, 2021)
Początki konserwatorstwa archeologicznego w Polsce to przede wszystkim proces identyfikacji zasobu zabytków i jego inwentaryzacja, będące fundamentalnym wyznacznikiem skutecznej ochrony pozostałości dawnej kultury materialnej człowieka.