ПЛАНУВАННЯ ІННОВАЦІЙ ЯК ІНСТРУМЕНТ УПРАВЛІННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНІСТЮ ПОСЛУГ РЕСТОРАННИХ ЗАКЛАДІВ - Юрій Єгупов; Ірина Єгупова (Економіка та суспільство, 2025)
У статті розглянуто теоретико-методичні аспекти планування інноваційної діяльності як інструменту управління конкурентоспроможністю послуг підприємств ресторанного господарства в умовах ринкової мінливості. Встановлено недостатнє висвітлення цього питання в економічній літературі. Обґрунтовано доцільність охоплення інноваціями всіх ключових аспектів діяльності ресторанних закладів – від технологій приготування до цифрових сервісів та інтер’єру. Запропонований підхід щодо оцінки інтегрального впливу кожного інноваційного заходу на підвищення конкурентоспроможності послуг закладу із урахуванням широти і сили впливу заходів та вагових коефіцієнтів, визначених для кожної складової за результатами анкетування цільової аудиторії. Представлено авторська методика здійснення порівняльної оцінки ефективності інноваційних заходів за критерієм мінімізації інвестиційної вартості одного пункту приросту конкурентоспроможності послуг, яка дозволяє встановити пріоритети впровадження інновацій та сформувати оптимальний план інноваційного розвитку закладу з урахуванням ресурсних обмежень.