ОЦІНКА ЯКОСТІ СИСТЕМИ СТАБІЛІЗАЦІЇ СПЕЦІАЛЬНОГО ОБЛАДНАННЯ НА РУХОМИХ ЗАСОБАХ - Oleksii Haluza; Olena Akhiiezer; Stanislav Pohorielov; Nataliia Protsai; Oleksandr Volkovoi (Вісник Національного технічного університету "ХПÌ": Системний аналіз, управління та інформаційні технології, 2025)
Стаття присвячена оцінці якості систем стабілізації спеціального обладнання, що використовується на різних типах рухомих засобів, таких як бойові машини, зокрема бойові машини піхоти, танки тощо. Основна задача таких систем полягає в підтримці стабільного положення або орієнтації об’єкта, що дозволяє уникати зовнішніх впливів та компенсувати рух самого носія обладнання. Це особливо важливо для бойових засобів, де стабільність обладнання впливає на точність наведення і ефективність бойових дій. Серед функцій, що розглядаються, є згладжування та пом’якшення різких коливань і відхилень, а також стабілізація щодо цілі. У статті представлена математична модель та розроблене програмне забезпечення для оцінки якості систем стабілізації спеціального обладнання на рухомих засобах з використанням методу аналізу відхилень шляхом обчислення відхилень у процесі стабілізації, яка враховує рух носія. Метод передбачає вимірювання кутових відхилень прицілу відносно мішені в кожний момент часу. Основними показниками якості стабілізації в моделі є середнє кутове відхилення (mean angular deviation), стандартне відхилення, максимальне відхилення. Для динамічного відстеження мішені використовуються принципи кореляційного фільтра, який дозволяє визначати подібність між поточним кадром та еталонним зображенням об’єкта. Цей підхід дає змогу надійно ідентифікувати об’єкт навіть в умовах динамічної зміни положення. Кореляційний трекінг, описаний у статті, заснований на пошуку об’єкта у наступному кадрі шляхом максимізації подібності між поточним зображенням та еталоном. Застосування кореляційного фільтра забезпечує стабільне відстеження об’єкта і коригує налаштування для точного фокусування на цілі в умовах зміни освітлення та ракурсу.