Religijny portret młodego uczestnika Światowych Dni Młodzieży 2016 - Tadeusz Panuś (Polonia Sacra, 2017)
W związku z faktem, iż o religijnym obliczu Kościoła w najbliższych dziesiątkach lat decydować będzie obecne pokolenie młodzieży, warto zadać pytanie: jaka jest kondycja religijno‑moralna współczesnej młodzieży? Znakomitą okazję do przyglądnięcia się tej kondycji stworzyły Światowe Dni Młodzieży, jakie odbyły się pod koniec lipca 2016 roku w Krakowie. Poniższy artykuł, Bazując na badaniach Etapy socjalizacji religijnej i elementy postaw religijnych uczestników Światowych Dni Młodzieży w 2016 roku, które przeprowadził Instytut Statystyki Kościoła Katolickiego w Polsce wśród uczestników Światowych Dni Młodzieży, w artykule podjęto próbę nakreślenia religijnego portretu młodego katolika początku XXI wieku. W artykule tym ukazano genezę, cele, historię Światowych Dni Młodzieży w świecie i w Polsce. Zaprezentowano metodologię badań przeprowadzonych wśród uczestników Światowych Dni Młodzieży latem 2016 roku. Następnie omówiono elementy postaw religijnych, a więc wiarę, utożsamianie się młodych z Kościołem, ukazano praktyki religijne młodzieży, przytoczono opinie młodzieży na tematy moralności, świadomość przynależności młodzieży do parafii i do ruchów religijnych, w końcu zaś stosunek do instytucjonalnego Kościoła. Podsumowując, należy stwierdzić, że dla życia wiarą, dla świadomego wyznawania jej ważną rolę pełni doświadczenie przynależenia i wspólnoty.