Дослідження кристалічної структури і морфології поверхні тонких плівок PbTe та PbTe < Bi2Te3 > - Y. V. Tur; Y. V. Pavlovskyi; I. S. Virt (Хімія, фізика та технологія поверхні, 2020)
У роботі досліджено структурні характеристики та морфологію поверхні тонких плівок PbTe та плівкових  композитів PbTe<Bi2Te3>, вирощених імпульсним лазерним осадженням при ТS = 200 °C, поверхня яких складається з дрібних зерен розмірами близько 100 нм. На основі аналізу результатів АСМ-зображень досліджено процеси структуроутворення конденсатів PbTe та PbTe<Bi2Te3> на різних підкладках. Показано, що у процесах зародження зерен напівпровідника домінує механізм Фольмера-Вебера, при якому утворюються тривимірні нанорозмірні надструктури на поверхні підкладки. Характерною особливістю двох АСМ-зображень є те, що поверхня плівок є однорідною і дрібнозернистою. Морфологія поверхні свідчить, що велика кількість частинок рівномірно розподілена по всій поверхні. Визначені шорсткість поверхні, розміри нанокристалів у латеральному напрямку та їхню висоту.