Muhammed Emin Er’in Hayatı ve Tasavvufî Eserleri - Hasan Kamil Yılmaz; Mehmet Cafer Varol (Tasavvuf İlmi ve Akademik Araştırma Dergisi, 2021)
Muhammed Emin Er, 1332/1914 senesinde Diyarbakır’ın Çermik ilçesine bağlı Kalaç/Kiloyan köyünde dünyaya geldi. İlk tahsilini babasının köy imamından aldı. Daha sonraları bölgedeki pek çok ilmi şahsiyetten dersler alarak Suriye’ye gitti. Burada Şeyh Ahmed Haznevî’ye intisap ederek ilk tarikat dersini aldı. İlmi icazetini Norşîn medresesinde Şeyh Muhammed Maşûk en-Nûrşînî’den aldı. Şeyh Seyda el-Cezerî’ye intisap ederek sülûkunu ikmal ettikten sonra tasavvuf icazetini alarak halifesi oldu. Muhtelif ilimler üzerine yazdığı eserlerde, yazı ve söyleşilerinde tasavvufî düşüncesini ortaya koydu. Tasavvuf ilmi üzerine pek çok eser kaleme aldı. Bu eserlerinde Tasavvuf ilminin şeriat, tarikat, hakikat, marifetullah, tevbe, zikir, ihsan, muhabbet vb. pek çok kavramını eserlerinde izah etti.