Оцінка характеристик обробки зображень для передачі в системах аеромоніторингу - Додух О.М.; Хименко В.В.; Тарасенко Д.А.; Матюша В.А.; Телюк В.І. (Системи озброєння і військова техніка, 2018)
В результаті проведеного аналізу мінімального часу на передачу відеоінформації показано, що для існуючих і перспективних систем аерокосмічного моніторингу з використанням бортових засобів телекомунікації воно досягає декількох десятків хвилин. Це приводить до застарівання отримуваної інформації, ухвалення рішень, прийняттю запізнілих і помилкових рішень. Обґрунтовується, що для удосконалення технологій стиснення з контрольованим рівнем спотворень необхідно використовувати побудову апертурних структур. Обґрунтовано, що для вирішення даної проблеми можливо використовувати технології стиснення відеоданих. Проводиться порівняльна оцінка методу компактного представлення зображень з контрольованою похибкою за коефіцієнтом стиснення в системах аерокосмічного моніторингу з відомими методами. Розглянуті етапи оцінки складності реалізації процесів стиснення для методу на основі двокомпонентного кодового опису двох апроксимуючих складових фрагментів зображень. Розглядається кодова комбінація стиснутого спільного представлення складових фрагмента зображення. Оцінюється ступінь стиснення розробленого методу щодо відомих методів з контрольованим спотворенням реконструкції зображень. Встановлюється залежність ступеня стиснення від факторів оброблюваних зображень. Здійснюється експериментальна оцінка рівня стиснення в залежності від класу реалістичних насичених зображень.