ЗАСТОСУВАННЯ МУРАШИНОГО АЛГОРИТМУ ДЛЯ ВИЗНАЧЕННЯ МАРШРУТУ ПЕРЕСУВАННЯ МОБІЛЬНОЇ ВОГНЕВОЇ ГРУПИ - Г.В. Худов; І.А. Хижняк; О.В. Костянець; О.В. Сердюк; Р.Ю. Райков; П.Є. Минко; Ю.В. Олійник; І.С. Бухалов (Системи озброєння і військова техніка, 2025)
У статті розглянуто використання мобільних вогневих груп як ключового елементу системи протиповітряної оборони, особливо в умовах сучасних загроз, де маневреність та швидкість реагування відіграють вирішальну роль. Проаналізовано можливості мобільних вогневих груп у виконанні завдань із виявлення, ураження та нейтралізації повітряних загроз. Проаналізовано відомі підходи до вирішення задачі маршрутизації транспортних засобів, встановлено їх основні недоліки та переваги. Метою статті є дослідження можливості застосування мурашиного алгоритму для визначення оптимальних маршрутів пересування мобільних вогневих груп у реальному часі, проаналізувати основні проблеми його впровадження та запропонувати шляхи їх вирішення. Розглянуто застосування модифікованого мурашиного алгоритму Max-Min для визначення оптимального маршруту пересування мобільної вогневої групи до району чергування. Особливу увагу приділено врахуванню заборонених або обмежених ділянок на маршруті, що є критично важливим в умовах сучасних бойових дій. Представлено тестовий приклад, що демонструє роботу алгоритму визначення маршруту пересування мобільної вогневої групи до району чергування. Наведено результати прокладання маршруту пересування мобільної вогневої групи з наявністю заборонених зон на реальній карті місцевості. Встановлено, що запропонований алгоритм дозволяє підвищити ефективність маршрутизації, мінімізуючи ризики і забезпечуючи дотримання вимог оперативності та безпеки.