Snimanje pod kosim svjetlom minijatura Statuta grada Pule iz 1500. godine - Jakov Kmet; Sanja Šetić (Vjesnik Istarskog Arhiva, 2020)
Prvi korak prije restauratorskih radova na Statutu grada Pule iz 1500. godine uključuje vizualnu identifikaciju, koja je pružila osnovne informacije o boji, završnom sloju, degradaciji i metodama nastajanja djela. Nakon, dakle, početne opservacije Statuta pod izravnim svjetlom u svrhu dobivanja daljnjih podataka o stanju iluminacije provedeno je njezino snimanje pod kosim svjetlom. Tom je tehnikom snimanja objekta omogućena bolja vidljivost površinske strukture osvijetljenih oslika raspeća (23,5x17 cm) uokvirenoga u floralni okvir koji zauzima cijelu površinu folija 6v, stilizirano slovo D i floralni okvir koji se nalaze na foliju 7r te još sedam ukrašenih inicijala koji se nalaze na folijima: 8r (II), 9r (III), 41r (XXXVI), 50r (XLV), 60r (LXV), 89r (LXXXIIII) i 93r (LXXXXVIII). Nakon fotografiranja iluminacije pod kosim svjetlom obavljena je i identifikacija pigmenata koji su upotrijebljeni za izradu tih minijatura i tinte. Utvrđena je diskoloracija azurita, malahita i kobaltnoga pigmenta, što je temeljna dijagnoza koja ukazuje na potrebu stabilizacije ovih pigmenata restauratorsko-konzervatorskim postupkom. Rekonstrukcija slikanoga dijela nije uputna zbog oštećenja pergamene i prevelikoga zadiranja u izvornost iluminacije jer je velika površina koja obuhvaća nedostatak boje. Zbog teškoća u opisivanju ovako složenih mehaničkih oštećenja pokazalo se da je fotografija nezamjenjiv dokument kojim se može ostvariti uvid u stanje minijatura u trenutku snimanja.