АКТУАЛІТЕТИ ФОРМУВАННЯ ГРОМАДЯНСЬКОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ У ЗДОБУВАЧІВ ВИЩОЇ ГУМАНІТАРНОЇ ОСВІТИ ЗАСОБАМИ УКРАЇНСЬКОГО МИСТЕЦТВА - Гнат Мєрєнков (Вісник Кафедри ЮНЕСКО «Неперервна професійна освіта ХХІ століття», 2025)
У статті досліджується формування громадянської ідентичності у здобувачів вищої гуманітарної освіти засобами українського мистецтва, що розглядається як потужний засіб вираження та трансформації особистості. Проведено термінологічний аналіз ключових понять, зокрема «громадянська ідентичність», «здобувачі вищої гуманітарної освіти», «засоби українського мистецтва». Визначено структурно-функціональні компоненти громадянської ідентичності, її прояви на індивідуальному, спільнотному та інституційному рівнях, а також обґрунтовано роль гуманітарної освіти у формуванні громадянської свідомості. Особлива увага приділена потенціалу українського мистецтва як педагогічного інструменту, здатного формувати цінності, ставлення та сприяти трансформації особистості через естетичне переживання і катарсис. Запропоновано категоріальний апарат для добору мистецьких творів у педагогічному процесі, заснований на таких поняттях, як цінності, змісти і наративи. Встановлено, що ці категорії безпосередньо пов’язані зі складниками громадянської ідентичності та ефективно активізують особистісну рефлексію студентів. Результати дослідження підкреслюють необхідність інтеграції українського мистецтва у зміст вищої гуманітарної освіти задля внутрішнього прийняття цінностей громадянського суспільства та становлення зрілої громадянської позиції молоді. Перспективи подальших досліджень пов’язані з розробкою навчально-методичних матеріалів і емпіричною оцінкою впливу мистецьких засобів на формування громадянської ідентичності.