Оцінювання ефективності біоінспірованого методу декодування кодів з малою щільністю перевірок на парність - М. А. Штомпель; К. С. Нестеренко; А. В. Міщенко (Системи озброєння і військова техніка, 2022)
У роботі проведено оцінювання ефективності біоінспірованого методу декодування кодів з малою щільністю перевірок на парність у каналі зв’язку з адитивним білим гауссовим шумом. Наведено основні етапи біоінспірованого декодування даних кодів у загальному випадку. Розроблено алгоритм біоінспірованого декодування кодів з малою щільністю перевірок на парність на основі процедури кажанів та розглянуто особливості його реалізації. Проведено експериментальне дослідження щодо ефективності застосування цієї процедури пошукової оптимізації при біоінспірованому декодуванні даних кодів. Показано, що для коду з малою щільністю перевірок на парність з обраними параметрами біоінспіроване декодування дозволяє отримати значний енергетичний виграш від кодування у каналі зв’язку з адитивним білим гауссовим шумом. Представлений метод декодування кодів з малою щільністю перевірок на парність доцільно використовувати для удосконалення систем зв’язку загального та спеціального призначення.