Elements del pràcticum que afavoreixen la transferència de competències / Éléments de la formation pratique qui favorisent le transfert des compétences Elementos del prácticum que favorecen la transferencia de competencias Practicum’s items that help the transfer of competences - Ana Novella Cámara; Núria Pérez-Escoda; Montserrat Freixa Niella (Temps d'Educació, 2012)
El pràcticum és un entorn privilegiat per a la transferència de competències. Des d’aquesta perspectiva, s’ha desenvolupat el projecte «Anàlisi i avaluació de la transferibilitat de competències professionals de l’Educació Social en els centres de pràctiques» (2008MQD155) a la Universitat de Barcelona durant els cursos 2008-2010. La complexitat de l’objecte d’estudi aconsellava la utilització de mètodes qualitatius. Es va optar per un disseny d’investigació-acció a partir d’espais de reflexió. Des de la percepció dels participants, s’han identificat un conjunt d’elements que afavoreixen la transferència de competències en el marc del pràcticum, entre els quals cal destacar la necessitat d’una planificació conjunta i d’una planificació específica des de cadascun dels escenaris formatius vertebrada des de la reflexió-acció de la pràctica de l’estudiant. Per fer-ho possible, és necessari que els centres de pràctiques i els centres universitaris es reconeguin corresponsables de la formació pràctica. ____________________________________________________ La formation pratique est un environnement privilégié pour le transfert de compétences. Depuis ce point de vue, l’Université de Barcelone a développé le projet “Analyse et évaluation du transfert des compétences professionnelles de l'Éducation Sociale dans les établissements de formation pratique” (2008MQD155) pendant les cours 2008-2010. La complexité de l'objet d'étude demandait l'utilisation de méthodes qualitatifs. L’option élue a été la recherche-action à partir d'espaces de réflexion. Depuis l'aperçu des participants, ils se sont identifié un ensemble d'éléments qu'ils aident le transfert de compétence dans la formation practique. La recherche souligne le besoin d'une planification conjointe et d'une planification spécifique de chacun des environnements formatifs. Ces planifications doivent se structurer depuis la réflexion-action de la pratique de l'étudiant. Pour celà, il est indispensable que les établissements de stage practique et l’Université soient corresponsables de la formation pratique. El prácticum es un entorno privilegiado para la transferencia de competencias. Desde esta perspectiva, se ha desarrollado el proyecto «Análisis y evaluación de la transferibilidad de las competencias profesionales de la Educación Social en los centros de prácticas» (2008MQD155) en la Universidad de Barcelona durante los cursos 2008-2010. La complejidad del objeto de estudio requería la utilización de métodos cualitativos optando por un diseño de investigación-acción a partir de espacios de reflexión. Desde la percepción de los participantes, se han identificado un conjunto de elementos que favorecen la transferencia de competencias en el prácticum. Se desta-ca la necesidad de una planificación conjunta y de una planificación específica de cada uno de los escenarios formativos. Estas planificaciones deben vertebrarse desde la reflexión-acción de la práctica del estudiante. Para ello, es necesario que los centros de prácticas y las universidades se reconozcan corresponsables de la formación práctica. The practicum is a suitable setting for the transfer of competences. From this point of view, the Barcelona University has developed the project “Analysis and assessment of professional competence transfer in Social Education practice centers” (2008MQD155) during the academic years 2008– 2010. The complexity in the study object recommended the use of qualitative methods. We opted for a research-action design from reflection spaces. From the participants’ point of view a number of items that help the practicum’s competence transfer has been pointed out. The competence transfer requires a joint planning and a specific one from every of the educational settings held up by reflection-action from the student. In order to achieve all this it is necessary that all the practice centers and universities are given the credit as jointly responsible for the practical training.