Поняття ментального лексикону та моделі організації знань у пам’яті людини - Olena O. Balaban (Психолінгвістика, 2017)
Стаття присвячена аналізу динаміки основних підходів до тлумачення поняття ментального лексикону. З’ясовано, що дослідження цього поняття активізувалось у зв’язку із загостренням інтересу до пізнавальних процесів, появленням психолінгвістики, когнітивної психології, когнітивної лінгвістики, генеративної граматики, а згодом і розвідок в галузі штучного інтелекту та машинного моделювання. Також у дослідженнях семантичної пам’яті домінують дві позиції, що відрізняються за своїм напрямом: асоціаністський підхід (термін Р. Солсо), який сконцентрований на функціональних зв’язках між поняттями, і когнітивний підхід, який сфокусований на мисленнєвих структурах, що характеризують відношення між значенням та пам’ятью. Когнітивні моделі (а саме, кластерна модель, групові моделі, модель семантичних ознак, сітьова та нейрокогнітивна моделі) систематизують данні семантичних експериментів, формуючи всезагальні теорії пам’яті, що в подальшому стимулювало дослідити питання категоризації знань.