Badania Modelowe Sił Wewnętrznych w Strukturze Prętowo-Płytowej - A. Biegus; Z. Kowal (Engineering Transactions, 1979)
W pracy zamieszczono wyniki badań losowych sił wewnętrznych w 20 regularnych prętowych strukturach przestrzennych, z płytową warstwą zewnętrzną o grubości nominalnej 0,5; 0,8; 1,0; 1,5mm. Przeprowadzono analizę parametrów losowych sił wewnętrznych w prętach struktury zależnie od zmiany grubości płyty górnej. Oszacowano graniczną smukłość płyt, powyżej której traci sens zasada zesztywnienia stosowana w klasycznych metodach teoretycznego wyznaczania sił wewnętrznych w prętach struktur przestrzennych. Przeanalizowano możliwości zastępowania płyty układem prętów, umożliwiającym wyznaczanie przemieszczeń węzłów i sił wewnętrznych w prętowych elementach struktury metodami konwencjonalnymi.