Muhammet Emin ALTINIŞIK. Hikâye-i Cihân Şâh (İnceleme-Metin). Erzurum: Fenomen Yayıncılık, 2023, ISBN: 978-625-6470-34-7, 189 sayfa. - Sena Yağmur Ekin (Culture and Civilization, 2024)
Binbir Gece Masalları ihtiva ettiği hikâyeler ile dünya edebiyatında önemli bir yere sahiptir. Çerçeve hikaye tekniği ile kaleme alınan hikayeler pek çok anlatıya kaynaklık etmiştir. Türk yazılı ve sözlü kültüründe karşımıza çıkan hikayelerden biri de Camasbname'dir. Bu çeviride yer alan Cihan Şah adlı anlatı aşık tarzı halk hikayesi formunda yeniden düzenlenmiştir. Bu bağlamda eser, farklı kültüre ait olan -Binbir Gece Masalları- Cânşâh/ Cihân Şâh masalının Türk kültürünün masal ve halk hikâyesi gibi türlerine kaynaklık etmesiyle Türk kültür dairesine girmiş ve yeni bir formda düzenlenerek Türk anlatı geleneği içinde yerini almıştır.