ATRAKCYJNOŚĆ WSPÓŁCZESNEJ RUINY WSPÓŁCZESNE FUNKCJONOWANIE HISTORYCZNYCH RUIN ZAMKÓW W MAŁOPOLSCE - Paweł Dettloff (Ochrona Dziedzictwa Kulturowego, 2018)
Praca przedstawia przykłady czterech historycznych ruin zamku. Zabytki te pozostają dobrze zachowane. Podjęto jednak działania rewitalizacyjne mające na celu ich rozwój, a także dostosowanie do funkcji turystycznej. Obiekty te są chętnie odwiedzane. Dowodzi to, że "trwałe ruiny" mogą być atrakcją bez (koniecznej) odbudowy i pełnej rekonstrukcji. Podstawowymi elementami programów adaptacji omawianych ruin do nowej funkcji są: - konserwacja zabytku - warunek niezbędny, - możliwe "lekkie" przekształcenia, tj. kształt budynku, - ogaraniczanie szlaków turystycznych, w tym wprowadzania schodów, ganków (tarasów), w szczególności tarasów widokowych na wieżach itp., - wykorzystanie istniejących przestrzeni (wnętrz budynku) do celów wystawowych, - tworzenie infrastruktury towarzyszącej (kasy fiskalne, urządzenia sanitarne). Możliwym jest wkorzystanie powyższych elementów jako scenerii masowych imprez łączących zabawę i edukację: inscenizacje historyczne, pokazy, turnieje itp. Ten sposób popularyzacji przeszłości i dziedzictwa kulturowego jest jednocześnie promocją zabytku. Wykorzystanie historycznych ruin w celach turystycznych jest doskonałą okazją dla zabytków, jednak wiąże się z pewnym ryzykiem. Niebezpieczeństwo to "przeciążenie" dodatkowymi - komercyjnymi atrakcjami i sprawienie, że pomnik wydawać się może kiczowaty.