МЕТОДИЧНІ ПІДХОДИ ДО ВИЗНАЧЕННЯ ЕКОЛОГО-ЕКОНОМІЧНОЇ ЕФЕКТИВНОСТІ ВИРОБНИЦТВА БІОГАЗУ НА ПЕРЕРОБНИХ ПІДПРИЄМСТВАХ АПК УКРАЇНИ - Н.В. Зеленчук (Ekonomìčnij Vìsnik Nacìonalʹnogo Tehnìčnogo Unìversitetu Ukraïni "Kiïvsʹkij Polìtehnìčnij Institut", 2024)
Визначено, що використання прогресивних технологій виробництва біогазу з побічної продукції власного виробництва є найбільш доцільним способом зменшення енергонезалежності держави. Сформовано принципову схему методики оцінки ефективності виробництва біогазу на переробних підприємствах АПК. Обґрунтовано необхідність виробничої реструктуризації переробних підприємств агропромислового сектору з орієнтацією на виробництво біогазу як засобу досягнення енергетичної незалежності України. Проведені дослідження підтверджують важливість питання розробки методики оцінки еколого-економічної доцільності виробництва та переробки продукції АПК на біогаз. Розроблена методика оцінки широкомасштабної модернізації переробних підприємств АПК шляхом створення комплексів з виробництва біогазу та дигестату дасть можливість оцінити потенційними виробникам біогазу економічно-екологічну доцільність виробництва даного енергоносія.