Динаміка змін структури гіпокампу в умовах міокардіальної дисфункції - O. G. Rodinskij; Ju. V. Kozlova (Морфологія, 2015)
З метою вивчення динаміки патоморфологічних змін нейронів гіпокампу при міокардіальній дисфункції, щурам дослідної групи вводили доксорубіцин. Щурам контрольної групи - 0,9% NaCl. У евтаназованих тварин вилучали головний мозок та готували гістологічні препарати. Аналіз цитоархітектоніки гіпокампу між 2 групами щурів виявив достовірні відмінності в кількісному складі нейронів гіпокампу. Тож, вплив міокардіальної дисфункції призвів до скорочення кількості нейронів в усіх функціональних полях гіпокампу, порушенню їх впорядкованості за рахунок зменшення кількості рядів пірамідальних нейронів.