Сучасний стан прикордонного безпекового середовища України - Шинкарук О.М.; Лисий М.І.; Купрієнко Д.А.; Бабій Ю.О.; Ігнатьєв А.В.; Ананьїн О.В. (Збірник наукових праць Харківського національного університету Повітряних Сил, 2019)
Документи стратегічного планування розвитку прикордонного відомства (Стратегія розвитку Дер-жавної прикордонної служби України, Стратегія розвитку системи охорони та інженерно-технічного об-лаштування державного кордону України на період до 2030 року, Концепція розвитку сектору безпеки і оборони України, Концепція інтегрованого управління кордонами, Концепція Державної цільової правоохо-ронної програми “Облаштування та реконструкція державного кодону” на період до 2020 року) – передба-чають поетапне реформування Державної прикордонної служби України (ДПСУ) з метою підвищення ефе-ктивності її діяльності і забезпечення адекватності її спроможностей сучасним загрозам прикордонній безпеці. Результати аналізу наукової теорії, а також вітчизняної та світової практики забезпечення при-кордонної безпеки держав, дозволяють констатувати, що вирішення проблеми побудови ефективної сис-теми прикордонної безпеки, перш за все, повинно спиратися на аналіз стану безпекового середовища, вияв-лення основних тенденцій реальних та потенційних загроз та прогнозування їх розвитку. Безумовно, це є актуальним питанням, адже протягом тривалого часу існує невідповідність, з одного боку – між потре-бою своєчасного виявлення загроз прикордонній безпеці України й ефективного реагування на них, та з ін-шого – наявністю значної кількості різнорідних альтернативних підходів щодо виконання завдань, норма-тивно-правових колізій, недостатнього ресурсного та інших видів забезпечення тощо. У статті узагальне-но статистичну інформацію щодо правопорушень на державному кордоні України, наведено основні тен-денцій реальних та потенційних загроз та прогнозування їх розвитку на найближчу перспективу, взає-мозв’язок прикордонного безпекового середовища України із регіональним та глобальним прикордонним безпековим середовищем. У даному контексті значну увагу приділено питанню використання потенціалу міжнародних безпекових організацій.