Методика управління вимогами в гнучких методологіях - Ушакова І.О.; Макарова Г.В. (Збірник наукових праць Харківського національного університету Повітряних Сил, 2018)
У статті обґрунтована актуальність дослідження методики управління вимогами до програмних продуктів в гнучких методологіях на основі створення користувальницьких історій. Проведений аналіз застосування інструментарію для створення вимог в гнучких методологіях. Результати такого аналізу дозволяють досягти мети – дослідити процеси управління вимогами на основі історій користувачів. Показано, що в управлінні вимогами можна виділити чотири основних етап: створення, обговорення, підтвердження та структурування користувальницької історії. Розглянуті основні методи визначення пріоритетів, до яких віднесено: метод Кано, метод Парето, метод структурування функції якості (QFD) причинно-наслідкова діаграма (діаграма Ісікави) метод аналізу видів і наслідків відмов (FMEA); методи оцінювання, до яких віднесено метрику Story Point, та декомпозиції користувальницьких історій за такими патернами: послідовність дій, функціональні / нефункціональні вимоги, складність функціоналу, основні трудовитрати, складність інтерфейсу, варіації даних, операції управління, варіанти бізнес-правил. Обґрунтовуються переваги гнучкого підходу до управління вимогами на основі користувальницьких історій, якого дозволяє оперативно реагувати на зміни потреб користувачів, заощаджувати час та кошти на створення програмного продукту.