Stacjonarny Naddźwiękowy Opływ Walca z Płaskim Czołem, Gazem Lepkim i Przewodzącym Ciepło - A. Topoliński; E. Walicki (Engineering Transactions, 1981)
W pracy przedstawiono numeryczne rozwiązanie zagadnienia stacjonarnego wzdłużnego opływu cylindra z płaskim czołem strumieniem gazu lepkiego i przewodzącego ciepło. Zagadnienie rozwiązano dla małych liczb Reynoldsa, przy których spełnione są warunki stabilności użytego dwukrokowego schematu różnicowego typu Laxa-Wendorffa.