El laboratori d'història : una pràctica didàctica innovadora - Antonella Olivieri (Temps d'Educació, 2002)
La crisi de la relació entre els joves i la història ve donada per múltiples raons i comporta el rebuig de la mateixa disciplina acadèmica per difícil i distant. Per a molts professors i experts en la disciplina, aquest rebuig pot subsanar-se reinventant una didàctica de la història centrada en la dimensió del laboratori històric com a hipòtesi beneficiosa per reconstruir un vincle entre docents, estudiants i les disciplines històriques. Aquest vincle s’ha de fonamentar en la curiositat intel·lectual, en el gust per la investigació i per resoldre problemes i interrogants. Aquesta visió didàctica és la que s’ha portat a terme en l’estudi de cas d’història local a Crespi d’Adda (Lombardia), poble declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO l’any 1995. El resultat d’aquest estudi per part dels alumnes s’ha presentat en un CD-Rom elaborat pels mateixos alumnes. The relationship crisis between the young and history is due to many reasons and it implies its refusal as an academic discipline since this is difficult and distant. For many professors and experts in the field, this refusal can be overcome by reinventing a history didactics based on the dimension of the historical laboratory as a benefiting hypothesis to reconstruct a bond between teaching staff, students and history courses. This bond has to be based on intellectual curiosity, on the taste for investigating and solving problems and finding answers to questions. This didactic approach has been carried out in the case study of local history in Crespi d’Adda (Lombardy), a town declared World Heritage by UNESCO in 1995. The outcome of this study done by students has been presented on a CD-ROM created by themselves. La crisis de la relación entre los jóvenes y la historia viene dada por múltiples razones y conlleva el rechazo de la misma como disciplina académica por difícil y distante. Para muchos profesores y expertos en la disciplina, este rechazo puede subsanarse reinventando una didáctica de la historia centrada en la dimensión del laboratorio histórico como una hipótesis beneficiosa para reconstruir un vínculo entre docentes, estudiantes y las disciplinas históricas. Este vínculo se ha basar en la curiosidad intelectual, en el gusto por la investigación y para resolver problemas e interrogantes. Esta visión didáctica es la que se ha llevado a cabo en el estudio de caso de historia local en Crespi d’Adda (Lombardia), pueblo declarado Patrimonio de la Humanidad por la UNESCO el año 1995. El resultado de este estudio por parte de los alumnos se ha presentado en un CD-Rom elaborado por ellos mismos.