Оцінювання можливих механізмів досягнення Російською Федерацією політичних цілей в Україні з використанням концепцій стратегічного паралічу та операцій на основі ефектів - В.М. Горбенко; О.А. Коршець; Н.О. Королюк (Збірник наукових праць Харківського національного університету Повітряних Сил, 2020)
В статті розглянуті існуючі погляди щодо можливих механізмів досягнення політичних цілей Російською Федерацією в Україні. Визначені можливі політичні цілі, сфери впливу та ймовірні сценарії для досягнення Російською Федерацією своєї мети. Проведено аналіз основних концепцій стратегічного паралічу, центрів ваги, операції на основі ефектів, які можуть бути теоретичною основою дисфункції державної системи. Визначені можливі варіанти впливу Російської Федерації в різних сферах. Обґрунтовано загрозу проведення комбінованої інформаційної та стратегічної повітряної операції, як дієвого механізму досягнення політичних цілей Російської Федерації в Україні.