СУЧАСНІ ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ ЕКОНОМІКИ РЕГІОНІВ УКРАЇНИ - Світлана ІЩУК (Економіка та право, 2025)
У статті досліджено новітні вектори структурно-просторової трансформації економіки України. Діагностовано тенденції розвитку базових (або продуктивних) видів економічної діяльності, зокрема промисловості, сільського господарства, торгівлі і будівництва, у порівнянні з понесеними втратами в умовах повномасштабної війни. Визначено зміни в економічній спеціалізації регіонів України за критерієм частки базових видів економічної діяльності у валовій доданій вартості. Проведено оцінку результатів та ефективності функціонування економіки регіонів за показниками обсягу реалізованої продукції, випуску, зайнятості та продуктивності праці. Окреслено перспективи відновлення та подальшого розвитку промислового сектора економіки України на засадах неоіндустріалізації і технологічної самодостатності.