بررسی تطبیقی رابطه بین شاخص بورس و حجم جستجو به‌منظور شناسایی الگوی رفتاری معامله‌گران بازار بورس - علی پناهی; امین حبیبی راد (پژوهش‌های راهبردی بودجه و مالیه, 2021)
شاخص بورس در بسیاری از کشورها ازجمله ایران مبنای تصمیمگیری معاملهگران به‌ویژه تازهواردان در بازار سرمایه است و به‌همین‌دلیل مبنای جستجوهای اینترنتی افراد است. بررسی جستجوهای اینترنتی براین‌مبنا میتواند الگوهای رفتاری معاملهگران در بازار را توصیف و امکان پیشبینی آنها را فراهم آورد. گوگل‌ترندز دادههایی را فراهم میکند که ازطریق تجزیه‌وتحلیل آنها میتوان به الگوهای رفتاری معاملهگران دست یافت. در این پژوهش از دو شاخص «حجم جستجوی گوگل» و «شاخص بورس» کشورهای منتخب استفاده شد. پژوهش حاضر ترکیبی، از نوع تشریحی یا تبیینی است. در مرحله کمی، جامعه آماری دادههای گوگل‌ترندز استخراج شد و سپس با هدف تبیین یافتههای بخش کمی و ارائه راهکارهای بهبود شرایط بازار، از روش تحقیق کیفی استفاده و دادهها به روش مصاحبه گردآوری شد. یافته‌های بخش کمی نشان داد، همبستگی بالا و معنی‌داری بین دو شاخص موردنظر در ایران و برخی دیگر از کشورهای موردنظر وجود دارد. درحالی‌که رابطه بین این دو شاخص در برخی از کشورهای دیگر ضعیف و حتی معکوس بود. با تحلیل داده‌های حاصل از بخش کیفی، روابط بین این دو شاخص در کشورها، تبیین و راهکارهایی جهت بهبود شرایط رفتاری معامله‌گران بازار ارائه شد.