Orędzie miłosiernej miłości bliźniego - Adndrzej Dziuba (Studia Teologiczne, 2022)
Podstawowe oczekiwanie Jezusa względem człowieka to uczynki miłosierdzia, które winny wypływać z miłości ku Bogu. To pragnienie miłości i miłosierdzia. Miłosierdzie jest drugim imieniem miłości. Wielkość odpowiedzi człowieka polega na wielkiej miłości. Podejmowane dzieła miłosierdzia to czyn, słowo, modlitwa, cierpienie i dążenie do doskonałości, do świętości, postrzegane jako naśladowanie Chrystusa i miłość bliźniego. Nawet oczy, uszy, język, ręce, nogi i serce winny być miłosierne. Miłości ku Bogu nie wolno oddzielać od miłości ku braciom. To wołanie o powrót człowieka do Boga oraz o życie w duchu miłosierdzia, a więc w pełni zjednoczenia z Bogiem, w pełni miłości i wolności dziecka Bożego. Miłosierdzie jest najlepszą odpowiedzią na pytania i bolączki czasów współczesnych, a jego realizacja nie stanowi trudności dla natury ludzkiej, a wymagania jego nie przekraczają ludzkich możliwości.