Аналіз факторів, що впливають на визначення дальності видимості об’єктів крізь аерозольну завісу - Писарєв А.В.; Лазутський А.Ф.; Тузіков С.А.; Писарєв С.А. (Збірник наукових праць Харківського національного університету Повітряних Сил, 2019)
В даній статті розглядається проблема застосування засобів аерозольної протидії, їх планування, їх типу, кількості і способу розподілу на місцевості. На сьогодні дана проблема займає більшу частину тео-ретичних і практичних досліджень. Необхідність статті випливає з того, що можливості технічних засо-бів розвідки та управління зброєю значно зросли, а аерозольні завіси розглядалися лише в межах їх частини, що не проглядається, яка визначається величиною маскувальної маси. При цьому враховується вплив мен-ших інтегральних концентрацій аерозолів на якість передачі та прийому зображення об’єктів засобами розвідки, досліджено можливості скорочення витрат засобів аерозольної протидії з потрібним підходом до бачення об’єктів в умовах застосування аерозолів і розроблено рекомендації щодо способів постановок аерозольних завіс. Вирішені такі завдання: обґрунтовано величину порогу контрастної чутливості ока для умов аерозольної протидії; досліджено динаміку видимості об’єктів через флуктуючі аерозольні завіси; показано методи розрахунку дальності видимості об’єктів через аерозольні завіси з урахуванням необхідної якості бачення.